Sisteme BMS

Building Management System

blog

Sistemul BMS este un sistem modular care se bazeaza pe un schimb rapid si eficient de informatii intre diferite componente si dispozitive implicate. Prin arutomatizare BMS intelegem un ansamblu de echipamente destinate controlului automat, supravegherii centralizate si locale a diferitelor subsisteme care echipeaza cladirea.

BMS este un sistem de automatizare pentru cladiri care trebuie sa lucreze automat, fara a fi nevoie de interventia permanenta a operatorului uman.

blog

Calculatoarele pe care este implementat softul BMS au doua roluri principale: primul de a asigura o comunicare rapida intre sistemul de automatizare si operatorul uman, al doilea de a stoca baza de date.

Sistemele de tip BMS sunt formate din trei nivele de funtionare: nivelul echipamentelor de camp (senzori, traductoare), al echipamentelor de comanda (controlere, module) si nivelul de comunicare (webserverele, calculatoarele cu soft dedicat).

Aplicatii:

  • Ansambluri de cladiri (mall-uri, campusuri universitare, etc.)
  • Sisteme de ventilatie, incalzire, climatizare pentru platforme industriale, etc
  • Complexuri hoteliere
  • Sedii de birouri, banci, sedii companii, spitale
  • Sisteme de termoficare
  • Sisteme de camere curate (fabrici de medicamente, etc)

blog
blog

Sistemul BMS este de multe ori legat la control acces (turnicheti si usi de acces controland accesul si traficul din cladire) sau alte sisteme de securitate cum ar fi sistemul CCTV sau sistemul de securitate (senzori de miscare, contacte magnetice, etc).

Sistemele de detectie si avertizare incendiu sunt de cele mai multe ori legate la BMS, in caz de incendiu actionand asupra sistemelor de ventilatie, asupra lifturilor, asupra sistemului de control acces si a celorlalte sisteme adiacente, asigurand o evacuare sigura a persoanelor din cladire si impiedicand atat panica cat si raspandirea focului si a fumului prin sistemul de ventilatie.

Sistemele legate la BMS de obicei reprezeinta 40% din consumul de energie al unei cladiri; daca se include si iluminatul, procentul se apropie de 70%. Sistemele BMS sunt o componenta critica in gestionarea consumului de energie.

blog